העפעף אינו סתם קפל עור. לעפעף מבנה מורכב מאד הכולל שמונה שכבות שונות ביניהן מספר שרירים אשר תפקידם לאפשר תנועת פתיחה וסגירה יעילה ומהירה של העפעפיים. תנועה זו הכרחית לצורך תפקוד תקין של העפעפיים. לעפעפיים שני תפקידים מרכזיים: הגנה על העין מפני פגיעת גופים זרים חיצוניים ע"י מצמוץ אינסטינקטיבי ופיזור שכבת הדמעות על פני העין לשמירה על הלחות הטבעית ע"י מצמוץ טבעי.
אלו הן שכבות העפעף השונות המפורטות מהצד החיצוני לפנימי:
מתחת למחיצה מצוי השומן הארובתי שתפקידו לשמש כבולם זעזועים לעין ולמנוע החבטות של העין בעצמות הארובה המקיפות אותה. השומן הארובתי אינו נוזלי אלא מוצק רך. זהו השומן הבולט קדימה עם הגיל ויוצר את השקיות סביב העיניים. לא ניתן לשאוב את השומן הזה. יש להסירו או לדחוק אותו לאחור ע"י שיטות כירורגיות מתקדמות.
מתחת לשומן מצוי שריר הלבטור שהוא השריר העיקרי הפותח את העין וגורם להרמת העפעפיים. השריר עצמו ממוקם בעומק הארובה והוא מחובר לעפעף באמצעות גיד רחב. עם השנים הגיד נמתח וגורם לצניחת עפעפיים. כך נוצר מראה מבוגר יותר ותתכן אף פגיעה בשדה הראיה כתוצאה מהסתרת האישון. חשוב מאד להבדיל האם צניחת עפעפיים נגרמת כתוצאה ממתיחת הגיד. או מחולשת השריר עצמו, היות והטיפול בשני המצבים שונה לחלוטין.
מתחת לשריר הלבטור מצוי שריר נוסף הקרוי שריר המולר. שריר זה הנו השריר המשני המרים את העפעף . למרות שפעילותו אינה רבה הוא האחראי על הכיוון העדין (Fine Tuning) של פתיחת העפעף. כיום קיימים ניתוחים חדישים להרמת עפעפיים המכוונים לשריר המולר, והם מדויקים יותר ומחזיקים מעמד שנים רבות יותר.
השכבה הבאה של העפעף קרויה טרזוס והיא כוללת רקמת חיבור צפופה אשר משמשת מעין שלד לעפעף. כל השרירים והגידים נאחזים לשכבה זו. הטרזוס מכיל בתוכו גם בלוטות שומן המפרישות את המרכיב השומני של שכבת הדמעות.
השכבה הפנימית ביותר של העפעף הנה הלחמית שהיא הרירית המצפה את העפעף ומצויה במגע ישיר עם העין. בשכבת הלחמית בלוטות מיוחדות המפרישות את המרכיב המימי והרירי של הדמעות. פגם בשכבה זו עשוי לגרום לעין יבשה.