מהן קסנטלזמות?
קסנטלזמות הם כתמים צהובים בעור העפעפיים העליונים או התחתונים הנובעים משקיעה של כולסטרול מתחת לעור. המראה שלהם אופייני מאד, גודלם נע בין מספר מ"מ למס סנטימטרים, יש להם גבול ברור מאד והם מופיעים במיקום מאד טיפוסי, בעור העפעפיים העליונים או התחתונים בחלק הפנימי, הקרוב לאף.
גורם הסיכון העיקרי להתפתחות קסנטלזמות הוא רמה גבוהה של כולסטרול בדם, אולם רמת כולסטרול גבוהה מופיעה רק במחצית מהמקרים. ביתר המקרים רמת הכולסטרול בדם תקינה לחלוטין.
תצפית אישית שלי אשר אינה מדווחת בספרות המקצועית היא שקסנטלזמות מופיעות פעמים רבות בנשים צעירות במהלך ההריון או מיד לאחריו.
האם אפשר למנוע את התפתחות הקסנלזמות?
כולסטרול שכבר שקע בעור לא יעלם ללא התערבות כירורגית, אולם אם מורידים את רמת הכולסטרול הגבוהה בדם (ע"י דיאטה או תרופות) אפשר למנוע התפשטות של הקסנטלזמות ולעצור את גדילתן.
כיצד מטפלים בקסנטלזמות ואיזו שיטה עדיפה?
ישנן שתי דרכים עקירות לטיפול בקסנטלזמות:
- הסרה כירורגית של העור המכיל את הקסנטלזמה ותפירת שולי העור התקין זו לזו. ניתוח זה נעשה בהרדמה מקומית ואורך מספר דקות. שיטה זו עשויה להותיר פס עדין של צלקת באזור ההשקה.
- צריבה של כל שטח הקסנטלזמה בעזרת לייזרים מסוגים שונים, מחטים חשמליות או חומרי פילינג. פעולה זו גם היא נעשית בהרדמה מקומית. שיטה זו מותירה צלקת לבנה ששטחה שווה או גדול לשטח הקסנטלזמה המקורית. הצלקת בולטת פחות מהכתם הצהוב של הקסנטלזמה עצמה.
שתי השיטות כאמור עשויות להותיר סימן, במיוחד באנשים עם עור כהה מסביב לעיניים. אך חשוב להדגיש כי הצלקת בולטת הרבה פחות מהקסנטלזמה המקורית. הסימן הוא לרוב לבן ולכן הוא בולט יותר באנשים עם עור כהה באזור העפעפיים (בגלל הניגוד בין גוון הור לגוון הצלקת).
הסימן המופיע לאחר ניתוח קטן בצורה משמעותית מהצלקת הנוצרת בעקבות הטיפול בלייזר. גם ההחלמה מהניתוח מהירה יותר. מסיבות אלו ניתוח היא השיטה העדיפה בעיניי.
האם הקסנטלזות עשויות לחזור לאחר ניתוח?
חשוב להדגיש כי הפעולה הכירורגית מטפלת אך ורק בכולסטרול שכבר שקע בעור ויצר את הכתמים. הטיפול אינו יכול למונע שקיעה של כולסטרול נוסף בעור והישנות של הקסנטלזמה. הישנות כזו מתרחשת בשליש מהמטופלים בדיוק באותו המקום. הורדה של רמת הכולסטרול בדם מקטינה את שכיחות ההישנות.
הטיפול במקרים החוזרים אינו יותר מסובך מאשר טיפול ראשוני.