תופעה מוכרת וידועה הנה דמעת בלתי רצונית. לדמעת יכולות להיות סיבות רבות מאד, חלקן קשורות להפרעה במערכת ניקוז הדמעות: הדמעות מיוצרות בבלוטת הדמעות הראשית הממוקמת בחלק החיצוני והעליון של הארובה מעל העין. בזמן התרגשות, צער או שמחה בלוטת הדמעות מתכווצת אופן בלתי רצוני ומפרישה כמות רבה של דמעות אשר נשפכות אל שטח פני העין. בנוסף לבלוטת הדמעות הראשית ישנם בלוטות דמעות רבות קטנות מאד המפוזרות בשק הלחמית העוטף את העין. בלוטות קטנות אלה אחראיות על הפרשת הדמעות הבסיסית לעין המתרחשת באופן קבוע ללא קשר לגירויים חיצוניים. הדמעות מתפזרות באופן אחיד על פני שטח העין ע"י תנועת המצמוץ של העפעפיים. אחידות שכבת הדמעות חשובה הן להגנה על העין מפני יובש והן לצורך ראיה חדה. הדמעות נקוות לאורך העפעף בשכבה דקה ותנועת המצמוץ דוחקת אותן לכוון זווית העין הסמוכה לאף.
בקצה העפעף העליון והתחתון מצוי פתח זעיר בקוטר ראש סיכה הקרוי פונקטום המהווה את הכניסה למערת ניקוז הדמעות. מהפונקטום הדמעות זורמות בצינור דקיק הקרוי קנליקולוס אל תוך שק הדמעות. שק הדמעות ממוקם בין זווית העין הפנימית לגשר האף וממנו מובלות הדמעות דרך תעלה בעצם הקרויה תעלת הדמעות אל תוך האף. חסימה בדרכי הדמעות יכולה להתרחש לכל אורך מערכת הדמעות אולם לרוב החסימה ממוקמת בתעלת הדמעות העוברת בעצם. האבחנה של מיקום החסימה נעשית ע"י שטיפת דרכי הדמעות בצינורית זעירה. במקרה של חסימה בדרכי הדמעות הפתרון העיקרי הנו ניתוח לפתיחת החסימה.
מערכת הדמעות
תפקיד הדמעות בעין
לדמעות מספר תפקידים חשובים בשמירה על בריאות העין:
- שמירה על לחות הריריות בעין ומניעת התהוות פגמים בקרנית העין העלולים להיווצר כתוצאה מיובש.
- שטיפה מתמדת של לכלוך, אבק וחיידקים מפני השטח של העין אל מערכת ניקוז הדמעות.
- הפרשת חומרים שונים של מערכת החיסון המונעות זיהום של העין.
- תפקיד חשוב בתהליך הראיה עצמו – הדמעות יוצרות שכבה אחידה וחלקה על פני הקרנית, שכבה זו משתתפת במיקוד האור על פני רשתית העין ומאפשרת ראיה ברורה. פגמים בשכבת הדמעות עלולים לגרום לטשטוש בראיה.
מבנה שכבת הדמעות
על אף שעובי שכבת הדמעות הנו כחוט השערה היא מורכבת משלוש שכבות:
- השכבה החיצונית – שכבת השומן אשר צפה על פני הדמעות ומונעת את אידוין לאוויר. שכבה זו מופרשת ע"י בלוטות שומן הקרויות בלוטות המבומיאן שפתחן בשפת העפעף. חסימה של בלוטות אלה יכולות לגרום לכלזיון (שעורה כלואה), שעורה, או בלפריטיס (דלקת עפעפיים כרונית).
- השכבה המיימית – שכבה זו מרכיבה את עיקר נפח הדמעות ומופרשת מבלוטות הדמעות. עם הגיל חלה ירידה טבעית בהפרשת הדמעות מהבלוטה ומתגבר הסיכוי להופעת עין יבשה.
- השכבה הרירית – תפקיד שכבה זו הוא להצמיד את שכבת הדמעות אל פני שטח הקרנית (הקיפה השקופה בקדמת העין). ריר זה מופרש ע"י תאים מיוחדים המפוזרים על פני שטח לחמית העין ושם תאי גובלט.