דלקת של שפת העפעף (בלפריטיס) הנה אחת ממחלות העיניים הנפוצות ביותר והקשות ביותר לטיפול. למרות שהמחלה אינה מסוכנת היא גורמת לטרדה והפרעה קשה לאיכות החיים לעשרות אלפי אנשים בישראל.
המחלה מופיעה בשכיחות גבוהה אצל חולים הפונים לרופא העיניים, אולם פעמים רבות אינה מאובחנת. קיימת רגישות מיוחדת לפתח בלפריטיס אצל חולים עם עור אדום בעל נימים רבים ועור שמן ומקושקש (מצב הקרוי אקנה רוזצאה). המחלה מופיעה בדרך כלל אצל אנשים מבוגרים אך גם צעירים יכולים לסבול ממנה.
המחלה מתרכזת בדלקת סביב בלוטות השומן המצויות בעפעף ובשינוי בהרכב וצמיגות השומן המופרש לדמעות.
המחלה באה לידי ביטוי בתחושת גירוד, צריבה, כובד ורגישות בשפת העפעף. שפת העפעף עצמה אדומה ומעט נפוחה ולעתים מצטברות הפרשות על הריסים והקשקשת. העין עצמה צורבת ויש תחושה של גוף זר בעין. לעתים העין דביקה עם הפרשות ותחושת רטיבות בעיקר בבוקר, לעתים ההרגשה היא דווקא של עין יבשה. בנוסף יכולה להופיע דמעת, רגישות לאור, סתימה של בלוטות השומן והופעת שעורות חוזרות וכלזיון. במקרים קשים מופיעה הצטלקות של הלחמית וצמיחת ריסים הפוכה. המחלה אינה מדבקת.
האבחנה של בלפריטיס היא בבדיקת רופא עיניים.
מטרת הטיפול בדלקת עפעפיים (בלפריטיס) היא להקל על תחושות החולה ולשפר את איכות חייו. ריפוי מלא אינו אפשרי בדרך כלל בשל אופייה הכרוני של המחלה. הטיפול הבסיסי הוא שיפור בהיגיינת העפעפיים ע"י הנחת רטיות פושרות (קומפרסים) על העפעפיים במשך 10-15 דקות כל בוקר. הקומפרסים מאפשרים זרימה טובה יותר של השומן מהבלוטות ע"י המסתו בחימום. לאחר ביצוע הקומפרסים יש לנקות את שפת העפעף על ידי מטליות מיוחדות מסוג EYECARE או LID CARE. טיפול תרופתי ניתן רק לתקופות קצרות וכולל טיפול במשחות אנטיביוטיות ותכשירי סטרואידים. במקרים קשים ניתן לנסות טיפולים בכדורים אנטיביוטיים מסוג דוקסילין או מינוציקלין המשנים את הרכב השומן ומקלים על הדלקת. אין טיפול ניתוחי למחלה. ניתן לנתח סיבוכים של המחלה כגון צמיחת ריסים הפוכה.