הזרקת בוטוקס מסביב לעיניים
כל מה שרצוי לדעת על הזרקת בוטוקס באזור העיניים
בוטוקס היא התרופה היעילה ביותר לטיפול במצבים שונים הנגרמים כתוצאה מהתכווצות יתר של שרירי הפנים והשרירים מסביב לעיניים. עד היום התרופה הוזרקה למיליוני מטופלים עם בעיות רפואיות וקוסמטיות ( החל משנת 1980), ברמת יעילות ובטיחות גבוהים ביותר. התרופה מוזרקת בכמות מזערית ובנפח קטן ישירות אל השרירים אותם רוצים להחליש. השפעת הבוטוקס ניכרת מספר ימים לאחר הזרקתה והיא נמשכת מספר חודשים, לאחריהם יש להזריק את התרופה שוב על מנת לשמר את האפקט. חשוב להדגיש כי הבוטוקס אינו משמש כלל כחומר למילוי נפח. במקרים בהם יש צורך גם במילוי נפח יש לבצע הזרקה נוספת של חומרי מילוי.
הכשרתי הכפולה , הן כרופא שהתמחה בתחום הפלסטיקה של העין והן כרופא עיניים, והיכרותי עם האנטומיה המורכבת של סביבת העין מאפשרת לי להשתמש בבוטוקס במרפאתי למגוון שימושים רחב מאד הרבה מעבר לשמושים השכיחים וביניהם:
שימוש קוסמטי למיתון הקמטים בצידי העין , בין הגבות ובמצח:
הפעילות החוזרת ונשנית של שרירי ההבעה סביב העיניים יוצרת עם השנים קמטים ההולכים ומעמיקים עד אשר הופכים לקמטים קבועים. הירידה באלסטיות של העור עם התקדמות הגיל, אשר מחמירה גם כתוצאה מחשיפה לשמש ונזקי עישון, תורמת להיווצרות ולהתעמקות קמטים אלו. ניתן למתן את הקמטים ע"י שיתוק חלקי של פעולת התכווצות השרירים היוצרים את אותם קפלים וקמטים.
- פעולת החיוך ופעולת כיווץ העיניים יוצרת בצד החיצוני של העין קמטים המכונים "רגלי עורב" ( CROWS FEET ). קמטים אלה נוצרים אצל כל אדם אך אנשים המסתובבים בשמש ללא משקפי שמש ומכווצים את שרירי העפעפיים כתוצאה מהאור החזק של השמש ואנשים שמרבים לחייך, מפתחים קמטים רבים יותר ועמוקים יותר. השריר האחראי להיווצרות קמטים אלה הוא שרירי טבעתי רחב שמצוי מסביב לעין וקרוי שריר האורביקולריס. הזרקת בוטוקס לצד החיצוני של העין במספר נקודות מחלישה את השריר וממתנת את יצירת הקמטים. חשוב לא לשתק את השריר לחלוטין על מנת לא לפגוע ביכולת ההבעה הטבעית.
- כיווץ השרירים בין הגבות מעל האף בזמן מחשבה או ריכוז עמוק וכן בזמן כעס יוצרת קמטים בין הגבות. היווצרות קמטים אלו יוצרת מראה "כועס" וחמור סבר גם כאשר אין אנו כועסים. קמטים אלו נוצרים ע"י שני שרירים הקרויים שרירי הפרוצרוס ושריר הקורגטור. הזרקת בוטוקס לשרירים אלו תמתן את הקמטים ותמנע את העמקתם.
- כיווץ שרירי המצח בזמן הבעה ובעת הרמת הגבות יוצרת שורות שורות של קמטים רוחביים מעל הגבות ובמרכז המצח. השרירי האחראי על הווצרות קמטים אלו הוא שריר גדול המתחיל בגבה ונמשך כלפי מעלה לקו השיער ושמו שרירי הפרונטליס. הזרקת בוטוקס לשרירי זה תחליש את פעילותו ותמתן את היווצרות הקמטים . חשוב מאד לא להחליש את השריר יתר על המידה כדי למנוע צניחה של הגבה.
הטיפול בקמטים ע"י בוטוקס צריך להיות טיפול מתון, ולא טיפול מוגזם. כלומר, מטרתי בטיפול היא להחליש את פעולת השרירים אך לא לשתקם יתר על המידה. החלשה מוגזמת של השרירים תיצור ירידה ביכולת הבעה תופעה המכונה "פני מסיכה". הטיפול קל יחסית, אורך מספר דקות וכרוך בכאב קל (מעט צריבה בזמן הזרקת החומר). תופעות הלוואי מינימאליות ויפורטו בהמשך.
חשוב להדגיש גם כי הטיפול בבוטוקס לא יכול להעלים קמטים עמוקים וקבועים שכבר נוצרו, כאלה הקיימים גם בזמן שהשרירים רפויים ולא מביעים. במקרים אלו הטיפול בבוטוקס יכול רק למתן את עומק הקפלים ולמנוע את העמקתם. העלמת הקמטים הקבועים במקרים אלו תצריך טיפול נוסף , ע"י הזרקת חומרי מילוי , פילינג או ניתוח. אנשים המקבלים טיפול בבוטוקס מגיל צעיר יחסית ושבפניהם אין עדיין קמטים קבועים, יכולים למנוע את היווצרות הקמטים הקבועים ע"י הזרקות חוזרות של בוטוקס.
חשוב להדגיש גם כי הטיפול בבוטוקס מחזיק זמן מוגבל בלבד (מספר חודשים) ולכן מי שאינו מעוניין בהזרקות חוזרות, עדיף לו אולי להימנע מטיפול זה מלכתחילה.
שימוש בהזרקת בוטוקס להרמת הגבות
עם התקדמות הגיל הגבות צונחות כתוצאה מכח הכובד, ומהתרופפות העור ורקמות החיבור וכן כתוצאה מאיבוד נפח רקמת שומן התומכת בגבה המצויה בין הגבה לעצם. כיווץ הגבה וסגירת העין תורמים גם הם לצניחת הגבה. כיווץ הגבה וסגירת העין מבוצעים ע"י שריר האורביקולריס המצוי תחת הגבה. החלשת שריר האורביקולריס ע"י הזרקות של בוטוקס תחת הגבה יכולה לטפל באופן חלקי בצניחת הגבה. ניתן לשלב את הזרקת הבוטוקס (שאינו מוסיף נפח כלל) עם הזרקות של חומר מילוי תחת הגבה המוסיפים נפח ולקבל אפקט נוסף של הרמה.
הרמה של הגבה ע"י הזרקת בוטוקס ותוספת נפח (חומרי מילוי) אינה מתאימה לכל המטופלים. ההזרקות מרימות רק את חלקה החיצוני של הגבה -חלקה הצדדי . במקרים בהם הגבה כולה צנוחה, הן בחלקה החיצוני הן בחלקה הפנימי הסמוך לאף הזרקות אינן הפתרון הנכון. הרמה של החלק החיצוני של הגבה בלבד באותם מקרים בהם הגבה כולה צנוחה תייצר מראה מוזר ו"מרושע". לכן הזרקות אינן מתאימות למטופלים בהם הגבה כולה צנוחה. במקרים אלה ניתוח להרמת גבה הוא עדיין הפתרון היעיל יותר.
שימוש בהזרקת בוטוקס לטיפול בבלפרוספזם
בלפרוספזם או מצמוץ יתר בלתי נשלט הנה תופעה נוירולוגית היכולה להופיע בשתי העיניים (בלפרוספזם) או בצד אחד (HEMIFACIAL SPASM) שסיבת הופעתה אינה ידועה ברוב המקרים. הזרקות חוזרות של בוטוקס לשרירי המצמוץ הוא הטיפול היעיל ביותר לתופעה מטרידה זו. הטיפול מצריך הזרקות חוזרות, אחת ל 3-6 חודשים. טיפול זה מוכר ע"י סל הבריאת כטיפול רפואי. אם רוצים לקבל אפקט יעיל שימנע את סגירת העין עצמה, יש להזריק בוטוקס גם לטבעות השריר של העפעף עצמו בסמוך לעין.
שימוש בהזרקות בוטוקס לפתיחת העין
מידת פתיחת העין נקבעת על פי היחס בין עוצמת השרירים הסוגרים את העין (שריר האורביקולריס) לאלו הפותחים אותה (שריר הלבטור ושרירי המולר). כאשר קיימת אסימטריה קטנה בין שתי העיניים ניתן להזריק כמות קטנה של בוטוקס אל השריר הסוגר , לשנות את היחס בין שריר הסגירה (שהוחלשו) לשרירי הפתיחה (שאינם מושפעים ע"י הזריקה) ולקבל פתיחה מעט טובה יותר של העין. יש להדגשי כי האפקט הנוצר הנו קטן וזמני בלבד ולכן הטיפול מתאים רק למעט מטופלים. הטיפול אינו מתאים למטופלים הסובלים מצניחה משמעותית. בחולים אלה ניתוח הרמת עפעף הוא הפתרון הנכון יותר.
שימוש בבוטוקס להתכווצויות סביב העיניים
התכווציות עדינות סביב העיניים הנה תופעה מאד שכיחה שמתחילה ללא סיבה ידועה ונעלמת ללא טיפול בתוך מס שבועות. אנשים מרגישים התכווצות או "קריצה" סביב העין אך זו אינה נראית (או שכמעט ואינה נראית) ע"י הסביבה. באנשים בהם התופעה נמשכת זמן רב ואינה עוברת ניתן להזריק בוטוקס לאזור ההתכווצות כטיפול סימפטומטי. יש לציין כי גם ללא הזרקה הבעיה תחלוף מאליה כמעט תמיד.
שימוש בהרקת בוטוקס לטיפול באנטרופיון
אנטרופיון- התקפלות שפת העפעף פנימה כלפי העין, היא תופעה המתרחשת בין היתר עקב "רכיבה" של הטבעת החיצונית של שריר האורביקולריס (שרחוקה משפת העפעף) על גבי הטבעת הפינימית של שריר האורביקולריס (המצויה מיד מתחת לריסים). התופעה יוצרת מומנט המסובב את שפת העפעף התחתון כלפי העין ונוצר שפשוף של הריסים כנגד קרנית העין. הפתרון הקבועה לבעיה זו הנו ניתוח, אולם בחולים שאינם מעוניינים בניתוח או בחולים הממתינים לניתוח , ניתן לטפל בבעיה ע"י הזרקות של בוטוקס אל הטבעת החיצונית של השריר, החלשתה, ומניעת המומנט היוצר את הבעיה. חסרונו של טיפול זה הוא במשך פעולתו הקצר יחסית . יש צורך בהזרקות של בוטוקס אחת למספר שבועות על מנת להשיג את האפקט הרצוי.
שימוש בבוטוקס למצב של סגירת עין לא רצונית לאחר שיתוק עצב הפנים
עצב הפנים מעצב בין היתר את השריר הסוגר את העין. שיתוק העצב גורם להפרעה בסגירת העין בגלל חולשת השריר. אולם , לאחר ההתאוששות מהשיתוק השרירי חוזר לפעולה ולעיתים פעולתו אינה מאוזנת והשריר פועל יתר על המידה. התוצאה של פעילות יתר זו היא סגירה לא רצונית של העין בזמן דיבור, צחוק או אכילה. ניתן להתגבר על תופעה זו ע"י הזרקות חוזרות של בוטוקס לשריר. למעשה בוטוקס הוא הדרך היחידה לטפל בתופעה זו הקרוי רגנרציה אברנטית (Aberrant regeneration (.
שימוש בבוטוקס לעין פתוחה יתר על המידה על רקע הפרעות בבלוטת התריס
הפרעות בבלוטת המגן (התריס) יכולות לגרום לפעירה מוגזמת של העפעף העליון תופעה הנקראת LID RETRACTION. הטיפול בעיה מסוג זה הנו ניתוח להורדת העפעף. את הניתוח נהוג לבצע רק לאחר התייצבות המצב. בתקופה לפני התייצבות גובה העפעף ניתן להשתמש בהזרקות בוטוקס להחלשת השריר המרים את העפעף (שריר הלבטור) על מנת למתן את התופעה ולמנוע פעירה מוגזמת של העין.
שימוש בבוטוקס לדמעת יתר
חלק קטן מהחולים הסובלים מדמעת יתר דומעים עקב ייצור מוגבר של דמעות בבלוטת הדמעות. בחולים אלא ניתן לנצל את התכונות המשתקות של הבוטוקס על מנת להזריקו אל תוך בלוטת הדמעות ולשתקה, וכך להפחית את כמות הדמעות המופרשת.
מנגנון הפעולה של בוטוקס
בוטוקס הוא חומר משתק שרירים מהחזקים הקיימים בטבע, המופק מחיידק הקלוסטרידיום בוטוליניום. הפקתו כתרופה החלה בכלל בתחום רפואת העינים כטיפול בפזילה בשנת 1976 . מאז נמצאו לבוטוקס שימושים רבים בתחום הרפואי ובתחום האסטטי. בוטוקס מוזרק ישירות אל השרירים אותם רוצים לשתק. מרגע שהבוטוקס נקשר אל השריר (בחיבור בין העצב לשריר הקרוי סינפסה) הוא משתק את השריר לזמן רב. השריר מתגבר על השיתוק רק ע"י הנצה של קצוות עצב חדשים , תהליך המתרחש באופן הדרגתי לאורך מספר חודשים ומכאן משך השפעתו הארוך של הבוטוקס (שבועות עד חודשים). לאחר תקופת התאוששות זו השפעת הבוטוקס נעלמת לחלוטין, ואם רוצים לקבל השפעה נוספת יש להזריק בוטוקס מחדש לאותו האזור.
תופעות לוואי של הזרקת בוטוקס
בוטוקס הנה תרופה בטוחה ביותר המצויה בשימוש שנים רבות . תופעות הלוואי השכיחות ביותר בטיפול בבוטוקס כוללות לעיתים רגישות קלה ושטפי שם עדינים באזור ההזרקה חולפים כעבור מספר שעות עד ימים. תופעות לוואי נדירות יותר כוללות החלשת יתר של שרירים ופגיעה ביכולת ההבעה. כדי להימנע מאפשרות זו יש להזריק את הבוטוקס באופן מדויק ובכמויות קטנות.
תופעה לוואי נדירה של הבוטוקס היא זליגה של החומר והשפעתו על שרירים אחרים שאין אנו רוצים להחליש. כך יכולה להתרחש צניחת עפעף ואף פזילה (אם החומר זולג אל השרירים המרימים את העפעף או כאלה שמניעים את העין). הזרקות מדויקות בנפחים קטנים תמנע את תופעות לוואי הללו כמעט תמיד. יש להדגיש כי תופעות הלוואי הן תמיד זמניות
תופעות לוואי סיסטמיות כוללות אלרגיה לתרופה (רגישות יתר שניתן לקבל עם מתן של כל תרופה). במקרים נדירים ביותר תוארה זליגה של בוטוקס לאתרים רחוקים ממקום ההזרקה והשפעה על שרירים אחרים לגמרי עד כדי השפעה על שריר הנשימה. התופעה תוארה בייחוד בהזרקה לשרירים גדולים (כמו בשיצוק מוחין) אך תוארו גם מקרים בודדים מסוג זה בהזרקות לאינדיקציות קוסמטיות.