כל מה שכדאי לדעת על הזרקת חומרי מילוי לעפעפיים (לעפעף העליון והתחתון)
עד לפני עשור מקובל היה לתקן את מראה העפעפיים רק על ידי ניתוחים. בשנים האחרונות חלה מהפיכה של ממש בהבנה של תהליכי ההזדקנות סביב העיניים ובעקבותיה חל שינוי גדול באמצעים אותם אנו מציעים למטופלים כתחליף לניתוח, או כתוספת לניתוח. המרכזי שבהם הוא הזרקת חומרי מילוי מסביב לעיניים, חומרים המשפרים בצורה ניכרת את מראה העיניים והפנים.
אזור העפעפיים הוא המורכב ביותר להזרקת חומרי מילוי, יותר מכל האזורים האחרים בפנים. אך הוא גם זה הנותן את התוצאות הטובות ביותר. הנפחים המוזרקים לעפעפיים הם קטנים מאד, אולם אם הם מוזרקים בצורה מדוייקת למקומות הנכונים, ולמטופלים הנכונים, הם יכולים לתת תוצאה מצוינת וטבעית של הצערת המראה .
בצד שמאל של התמונה מודגמים חלק משינויי הגיל סביב העיניים אותם ניתן לתקן בעזרת הזרקת חומרי מילוי מסביב לעיניים
כיצד אנו מתרשמים מגילו של אדם?
בדרך כלל די במבט חטוף בפניו ובעיניו של אדם כדי לקבוע די במדויק את גילו. כיצד אנו יודעים להבדיל בין אדם בן 20 לאדם בן 30? הרי לאדם בן 30 עדיין אין קמטים מ5A9מעותיים בעור, רקמות החיבור בפניו עוד לא נמתחו, שרירי הפנים עוד לא נחלשו ובכל זאת אנו יכולים לומר בוודאות שהוא לא בן 20. התשובה לשאלה היא אחת – בלי לשים לב אנו מודדים את נפח השומן התת עורי ונפח השומן במדורים השונים בפנים של האדם העומד מולנ595 ודרך סימנים קטנים ובלתי מודעים ברקמות שונות בפניו אנו קובעים את גילו.
מה קורה לשומן באזור הפנים עם הגיל?
ככל שאדם מתבגר הוא נוטה לצבור יותר שומן בגופו. הסברה הייתה כי אותו תהליך מתרחש גם בפנים ובעפעפיים. אולם מסתבר כי באזור הפנים והעיניים חל תהליך הפוך בדיוק. היום אנו יודעים כי עם ההתבגרות אנו מאבדים רקמת שומן בפנים, הן בתת העור והן במדורים השונים של השומן בפנים. אובדן השומן אינו פוסח על אזור העיניים והגבות. איבוד השומן מתחיל כבר בעשור השלישי והולך ומאיץ עם הגיל. כאשר מאבדים נפח גדול מופעים קמטים, שקעים וצניחת רקמות. המח שלנו קולט את השינויים הללו בשלבים מוקדמים מאד גם לפני שמופיעים קמטים. מבלי שאנו בכלל מודעים לכך, אנו יכולים להעריך עד כמה הרקמה מלאה ומתוחה וכך להבדיל בין אדם בן 20 לאדם בן 25 או 30. הזרקות חומרי מילוי מחלפים את השומן שאבד באופן טיבעי , ונותנים מראה צעיר יותר על ידי השלמת הנפח שאבד.
השינויים בעפעף העליון כתוצאה מאובדן נפח השומן
באדם צעיר יש שומן רב מעל העין. השומן מתרכז בשני מדורים: שומן עמוק, העוטף את העין המגיע מעומק הארובה וממלא את העפעף העליון, ושומן מתחת לגבה הנותן נפח לגבה. התוצאה היא מראה מלא ואחיד מעל קפל העפעף לכל אורך העין, מזוית האף הפנימית ועד לזנב הגבה. השומן מדפן ומסתיר את עצמות הארובה שמתחת ומטשטש את המעבר בין הגבה לעפעף.
עם הגיל השומן העמוק שמסביב לעין נסוג אחורה אל עומק הארובה והשומן מתחת לגבה נ5D7פג בחלקו. כתוצאה מכך נוצרים מספר שינויים:
- בעפעף ה"מרוקן" נוצרים קפלים בדומה לבלון שהתרוקן.
- מתפתח שקע מעל העין הולך ומעמיק וחושף את עצמות הארובה. השקע אינו אחיד. הוא עמוק יותר בחלק המרכזי (ונראה כמו שקע משולש המקרין "דאגה") ובולט פחות בחלק החיצוני. בחלק הקרוב ביותר לאף יש מדור שומן שאינו נסוג ולעיתים אף בולט קדימה. נסיגת השומן סביבו מקנה לשומן הזה מראה של "שקית" או בליטה ניכרת.
- השומן הממוקם ככרית מתחת לגבה, הולך ונסוג. עם נסיגתו הגבה מאבדת את תמיכתה, צונחת כלפי מטה, ויוצרת מראה של קפל גבה עבה היושב נמוך ישירות על העפעף.
- השינויים הללו הולכים ומחמירים עם התקדמות הגיל ונוספים להם שינויים נוספים באיכות העור ובחוזק רקמות החיבור והשרירים המרימים את העפעף.
הזרקת חומר מילוי לעפעף העליון ולגבה
את השינויים הללו ניתן לתקן באופן חלקי ולעיתים אף באו5D7ן מלא ע"י הזרקת חומרי מילוי מסוגים שונים. חומר המילוי ממלא מחדש את העור המדולדל מעל העין ומתקן את הקפל שנוצר מעל העין.
הזרקה מדוייקת של חומר המילוי למיקום הנכון מוסיפה את הנפח שאבד מעל העין. עומקו של השקע שנוצר מעל העין מתרדד וצורתו הופכת אחידה לאורך העפעף כולו. המילוי מדפן את עצמות הארובה ומסתיר אותן כך שצורתן לא תיראה דרך העור הדק.
הוספת הנפח לאזור הגבה מוסיפה תמיכה לגבה מלמטה ומביאה להרמת הגבה ללא ניתוח. אפקט ההרמה מתקבל בייחוד בחלקה הצדדי של הגבה .
הכמות הנדרשת לצורך השגת התוצאה קטנה מאד. מזרק של 0.9 מיליליטר מספיק בד"כ על מנת להשיג את התוצאה הרצויה באדם צעיר. הכמות הקטנה של החומר מבטיחה מראה טבעי שהוא החשוב ביותר . באנשים מבוגרים יותר בהם ההזרקה אינה מספיקה ניתן לשלבה עם ניתוח .
השינויים בעפעף תחתון כתוצאה מאובדן נפח השומן
שינויים רבים מתרחשים בעפעף התחתון עם הגיל. אחד השינויים הראשונים שמופיע כבר בעשור השלישי-רביעי קשור דווקא לאובדן הנפח באזו%T7 מדורי השומן בלחיים ולא לעפעף עצמו. השומן שנספג ממדורי השומן בלחי גורם להתרוקנות הלחי ולצניחתה ההדרגתית כלפי מטה. כתוצאה מכך נחשפת עצם הארובה בין הלחי לעפעף ונוצר שקע בין העפעף ללחי. השקע מופיע בתחילה בחלק הפנימי הקרוב לאף באזור המכונה מרזב הדמעות. עם הגיל השקע ממשיך להתרחב כלפי חוץ וחושף את עצמות הארובה לכל או5D7ך העין. השקע הנ"ל בולט עוד יותר במקרים בהם מופיע בנוסף גם שקית בולטת מתחת לעפעף, באזור שמעל לשקע. הניגוד בין השקית הבולטת מתחת לעפעף, לשקע העמוק שבין העפעף ללחי, מבליטים עוד יותר הן את השקית והן את השקע.
הזרקת חומרי מילוי לעפעף התחתון
כדי לטשטש את סימני הגיל בעפעף התחתון, ניתן להזריק חומר מילוי בשתי נקודות עיקריות:
הראשונה היא מילוי ישיר של השקע המכונה מרזב הדמעות עם חומר מילוי. כמות החומר הנדרשת לצורך כך מעטה מאד. ההזרקה צריכה להיעשות בצורה מדוייקת ברקמה העמוקה קרוב לעצם. העור באזור זה הוא הדק ביותר בגוף ולכן הזרקה שטחית מידי תיראה כגבשושיות דרך העור או כהשתקפות כחלחלה דרך העור. הזרקה עמוקה מונעת בעיה זו.
האתר השני בו ניתן להזריק חומר מילוי להשפיע על מראה העפעף התחתון הוא בהזרקת ישירה ללחי עצמה אל מתחת למדורי השומן שהתרקונו. השלמת הנפח עם חומר המילוי גורמת להרמה של הלחי עצמה ושטשטוש השקע מעל הלחי. להרמת הלחי אפקט הצערה נוסף, ואף משפר את על ידי השפעה על הקמטים המופיעים במקום נמוך הרבה יותר – בין הלחי לזוית האף (הקפל הנאזו-לביאלי). כמות החומר הדרושה לצורך מילוי הלחי גדו5D7ה בהרבה מהכמות הדרושה למילוי מרזב הדמעות.
איזה חומר מילוי כדאי להזריק לעפעפיים?
הקו המנחה החשוב ביותר בעיני להזרקות לאזור הפנים בכלל והעפעפיים בפרט הוא בטיחות ההזרקה.
מגוון חומרי המילוי הזמינים להזרקה הולך ומתרחב מידי יום .אולם אני נוהג להזריק בעפעפיים אך ורק את החומרים הבטוחים ביותר שהנסיון עימם הוא הרב ביותר. אלו כוללים חומרי מילוי נספגים על בסיס חומצה היאלורונית מנגזרות שונות. הניסיון הקליני שנצבר בעולם עם חומרים אלה (כגון רסטילן פרלן או ג'ובידרם) עומד על מעל 15 מיליון הזרקות עם רמת סיבוכים נדירה ביותר. חומרים אלה יכולה ל%T7חזיק מעמד באזור העפעפיים כשנה עד שנתיים ויש להם יתרון נוסף והוא היכולת להמיסם עם אנזים מיוחד במקרה ולא אוהבים את התוצאה.
שימוש בחומרי מילוי קבועים (כמו סיליקון או ביואלקמיד) באזור העפעפיים הוא טאבו 59Eבחינתי וזאת בשל אחוז סיבוכים הגבוהה.
הזרקה של שומן עצמי (כזה הנשאב מהמטופל עצמו ) היא אופציה טיפולית טובה במיוחד במקרים בהם ההזרקה משולבת בניתוח. ניתן לשאוב ולהזריק כמויות גדולות של שומן ברמת בטיחות גבוהה יחסית. עם זאת השומן העצמי אינו חומר אידיאלי ממספר סיבות: ראשית יש צורך בניתוח קטן על מנת להשיגו וזאת בניגוד לחומצה היאלורונית שזמינה באופן מיידי. שנית, קשה לצפות כמה שומן יקלט וכמה יספג, וזאת בניגוד לחומצה היאלורונית שאת תוצאות השימוש בה ניתן לראות באופן מיידי ולכן ניתן לצפות את תוצאות הטיפול באופן מדוייק יותר. היות וחלק גדול מהשומן אינו נקלט (עד 60%) לא ניתן באמת להתייחס אל הזרקת שומן עצמי כאל מילוי קבוע.. חסרון שלישי של הזרקת שומן עצמי לעפעפיים הוא בהתמשכות הבצקת הנוצרת כתוצאה מההזרקה היכולה להמשך שבועיים ואף יותר.
תופעות לוואי של הזרקת חומרי מילוי לעפעפיים
הזרקת חומרי מילוי לעפעפיים הנה בדרך כלל פעולה מהירה ופשוטה שתופעות הלוואי הקשורות בה הנם שיטפי דם קטנים ומעט אודם ונפיחות באזור ההזרקה. עם זאת לעיתים נדירות יכולות להופיע תופעות 5D7לתי רצויות הכלולות נפיחות משמעותית באזור העפעפיים על רקע צבירת נוזלים על ידי חומרי המילוי, גבשושיות הנראות דרך העור, שינוי כחלחל בגוון העור באזור ההזרקה וע595ד. ניתן להימנע מתופעות הלוואי ע"י סינון מתאים של המועמדים להזרקה והקפדה על שימשו בחומרי המילוי הבטוחים ביותר שהם החומרים על בסיס של חומצה היאלורונית. רבות מתופעות הלוואי הללו ניתן להעלים במידת הצורך ע"י הזרקת אנזים מיוחד הממיס את החומצה היאלורונית באופן מיידי ומשיב את המצב לקדמותו.