ניתוח עפעפיים
סקירה כללית על ניתוח הרמת עפעפיים
ניתוח עפעפיים (בלפרו-פלסטיקה) הוא אחד הניתוחים הקוסמטיים השכיחים ביותר בעולם ועשוי לכלול הסרה של קפלי עור, עודפי שומן ושריר רופף בעפעף העליון, בעפעף התחתון או בשניהם. עם הגיל העור סביב העיניים מתבלה ונמתח ורקמות החיבור ושרירי העפעף מתרופפים. חשיפה לשמש נזקי עישון ותורשה מעצימים את התהליך. כתוצאה מכך מצטברים באזור העפעפיים עודפי עור ושקיות שומן בולטות המקנים לעיניים מראה עייף.ניתוח הרמת עפעפיים במהלכו בוצעה הסרה של עודפי עור ושומן שהסתירו את העין בעפעפיים העליונים. ובוצעה מתיחה של העור והסרת עודפי שומן בעפעפיים התחתונים. התוצאה היא מראה טבעי, לא מנותח, וצעיר הרבה יותר.
בנוסף לפגם האסתטי יכולה גם להופיע הפרעה לראיה ותחושת כובד ועייפות. העור ה"רוכב" על העפעפיים העליונים עלול לעבור את הריסים ולהסתיר את החלק העליון של מרחב הראיה (שדה הראיה העליון). ניתוח עפעפיים עשוי לשפר או להעלים את בעיות הראיה, להיטיב את ההרגשה, לטפל בבעיה האסתטית, להצעיר את מראה העיניים ולשפר את ארשת הפנים הכללית. בדף שלפניך יפורטו היתרונות הגלומים בניתוח עפעפיים וכן הסיכונים הכרוכים בו כמו גם פרטים טכניים הקשורים בהכנה לניתוח, בפעולה עצמה ובמה שצפוי לאחריה, וזאת על מנת לעזור לך להחליט האם ניתוח עפעפיים מתאים לך.מתי כדאי לשקול ניתוח?
סיבות רפואיות: אם את/ה מרגיש/ה הפרעה לראיה והסתרה של שדה הראיה העליון או אם אתה/ה סובל מעודפי עור או שקיות שומן הרוכבים על העפעף העליון וגורמים לתחושת כובד וקושי בפתיחת העיניים, כדאי לך לשקול ניתוח. סיבות אסתטיות: אם מראה העיניים שלך השתנה והעין נראית יותר סגורה ומוסתרת או שמופיעות שקיות שומן מעל או מתחת לעיניים, ניתן לשקול ניתוח עפעפיים לשיפור המראה האסתטי.ניתוח הרמת עפעפיים במהלכו בוצעה הסרה של עודפי עור בעפעפיים בתוספת חיזוק שרירי העפעפיים עם שיפור דרמטי במראה.
כיצד להתכונן לניתוח?
- בדיקת ייעוץ - הייעוץ הוא השלב החשוב ביותר לפני הניתוח. רצוי להתייעץ עם רופא מנוסה בעל הבנה הן באסתטיקה של העפעפיים והן בתחום העיניים (רופא אוקולו-פלסטיקאי). במהלך פגישת הייעוץ יוערך מצבך הכללי ותיערך בדיקת עיניים מדוקדקת שתקבע את התאמתך לניתוח.ד"ר יסעור יברר האם אתה סובל ממחלות או מצבים היכולים להשפיע על הניתוח בהם: עין יבשה, גלאוקומה, ניתוחים קודמים, מחלת בלוטת המגן, סכרת, מחלת לב או האם אתה נוטל תרופות כגון מדללים או סובל ממצבים היכולים להשפיע על הריפוי כמו עישון. הוא יתעכב על הסיבות שבעטיין פנית לניתוח וינסה לבצע תיאום בין ציפיותיך מהניתוח לבין מה שבאמת ניתן להשיג.
- טרם הניתוח תעבור - בדיקת עיניים מדוקדקת הכוללת, הערכה של ההפרעה לשדה הראיה, מצב היובש בעיניים, וכן תיבדק פעילות השרירים השונים של העפעפיים, תימדד מידת הצניחה ופרמטרים רלוונטיים נוספים העוזרים בתכנון הניתוח.תתבקש/י להביא צילומים ישנים של העפעפיים על מנת לבחון את השינויים שהתרחשו בעפעפיים שלך. כמו כן תצולם לצורך תכנון הניתוח, תיעוד, ולצורך הגשת תביעת לביטוח (במידה ויש אפשרות לקבל כיסוי ביטוחי). יתכן וגם תתבקש לבצע בדיקת שדה ראיה (בהתאם לדרישת הביטוח).
- הכנות רפואיות לניתוח - טרם הניתוח יש להכין בדיקות דם בסיסיות, אק"ג ומכתב מהרופא המטפל אותם תצטרך להביא עמך לניתוח עצמו. כמו כן, תתבקש להפסיק שימוש במדללי דם כגון אספירין, פלביקס, קומדין אליקוויס ועוד (באישור הרופא המטפל), תתבקש להפסיק לעשן בשבועות שלפני ואחרי הניתוח על מנת לשפר את סיכוייך להחלמה טובה ותתבקש לבוא בצום של 6 שעות עם מלווה אשר יוכל לקחת אותך הביתה.
האם הביטוח מכסה את הניתוח?
רוב הניתוחים הם אסתטיים ואינם מכוסים ע"י חברת הביטוח, אולם כאשר הניתוח נעשה על מנת לשפר הפרעה בראיה יתכן וניתן יהיה לבצעו כניתוח רפואי דרך חברת ביטוח פרטית (ללא עלות) או אפילו דרך הביטוח המשלים של קופת החולים (בהשתתפות עצמית). ניתוח של העפעף העליון עשוי, במקרים מסוימים (אך לא תמיד), להיחשב בעיני המבטח כניתוח רפואי. הדבר מצריך אישור מראש של חברת הביטוח. ניתוח שקיות בעפעף התחתון נחשב תמיד כניתוח אסטטי ואין לו כיסוי ביטוחי.מטופלת עם קפלי עור בעפעף העליון שגרמו למראה מבוגר מכפי גילה שעברה ניתוח הסרת עור בעפעף העליון.
מהם הסיכונים הכרוכים בניתוח?
ניתוח הרמת עפעפיים הוא ניתוח בטוח מאד, אך לכל ניתוח יש גם סיכונים. הסיכונים אפשריים כוללים: זיהום או דימום, התפתחות יובש או גירוי עיני, הפרעה בסגירת העיניים, צלקת בולטת או אי נוחות בצלקת, פגיעה בשריר, שינויי בגוון העור, צורך בניתוח חוזר, טשטוש ראיה ובמקרים נדירים ביותר אף אובדן ראיה. הסיכונים שונים מאדם לאדם. עליך לדבר עם ד"ר יסעור על הסיכונים והסיכויים הרלוונטיים לך על מנת להחליט האם הניתוח מתאים לך.כיצד מתבצע הניתוח?
זהו ניתוח אמבולטורי המבוצע לרוב בהרדמה מקומית בתוספת חומרים מטשטשים לווריד. במקרים מיוחדים ניתן לבצע את הניתוח גם בהרדמה כללית או רק בהרדמה מקומית. בניתוח מבצעים חתכים עדינים ומסווים היטב בעפעף העליון, בעפעף התחתון או בשניהם יחדיו. החתכים בעפעף העליון מבוצעים בקפל העפעף החיצוני או בחלק הפנימי של הלחמית דרכם מסירים עודפי שומן ועור, מותחים את רקמות החיבור מחזקים שרירים, בהתאם למטרות שהוגדרו בפגישת הייעוץ. בכל אדם נדרשת פעולה מעט אחרת. החתכים נתפרים בתפרים עדינים ומדויקים והתפירה תופסת את רוב זמן הניתוח. הניתוח נמשך כשעה עבור ניתוח בעפעף העליון וכשעה וחצי עד שעתיים לניתוח משולב של עפעפיים עליונים ותחתונים יחדיו.שהייה בחדר התאוששות
מיד לאחר הניתוח המטופל עובר לחדר התאוששות ושוהה שם כשעה. לא חובשים את העיניים אך במהלך השהיה בחדר התאוששות יונחו רטיות קרות על גבי העפעפיים שמטרתם למנוע דימום והתנפחות. הניתוח אינו כרוך בכאבים משמעותיים. רוב המטופלים אינם נזקקים אף לא לאקמול. כאבים חזקים הם חריגים ומצריכים התייחסות. ניתן לקום וללכת לשירותים, לשתות ולאכול בהתאם להנחיית האחיות. לרוב, כשעה לאחר הניתוח המלווה יכול לקחת אותך להמשך טיפול בבית.אופן הטיפול לאחר הניתוח?
בימים הראשונים לאחר הניתוח תתבקש לנקוט בפעולות הבאות:- שלושה ימים של קירור העפעפיים עם קומפרסים של אפונה קפואה או קרח בתדירות גבוהה (30 דקות קירור ו- 30 דקות הפסקה לסירוגין). בלילה אין צורך לקרר.
- הימנעות מפעילות גופנית מאומצת או התכופפות למשך 7-10 ימים
- המנע מהרטבת אזור הניתוח במים חמים למשך 3 ימים, ניתן להרטיב במים קרים או פושרים.
- השתמש בטיפות עיניים ומשחה אנטיביוטית כפי שיומלץ לך במכתב השחרור
- המנע/י מעישון
- המנע/י משפשוף העיניים.
- המנע/י משימוש בעדשות למשך 7-14 ימים
- להקפיד על הגבהת הראש במהלך השינה.
- לא לחדש את מדללי הדם ללא אישור מהמנתח.
דוגמא למטופל עם צניחת עפעף בו הפעולה העיקרית שבוצעה הייתה חיזוק של שרירי העפעף העליון, שתיקן את המראה העייף ושיפר את שדה הראיה.
מהם תופעות הלוואי הצפויות?
שטפי דם תת עוריים ובצקות מסביב לעיניים צפויים, רגישות בעיניים, דמעת וטשטוש קל בראיה מופיע במטופלים רבים, כאב ברמה קלה ודימום קל מהתפרים.תופעות לוואי חריגות
במקרים הבאים עלייך לפנות לבדיקה רפואית מידית: קוצר נשימה, דפיקות לב או כאבים בחזה, דימום בכמות רבה, כאבים חזקים באזור הניתוח או העין וירידה בראיההאם יש תפרים?
בניתוח משתמשים בתפרים מאד עדינים אותם מוציאים כעבור שבוע. ד"ר יסעור מעדיף להסיר גם תפרים נספגים וגם כאלה שאינם נספגים וזאת מכיוון שתהליך ספיגת התפרים, הנמשך מספר שבועות, מבליט את הצלקת. בחלק מהניתוחים אין צורך בתפרים כלל .מהו משך ההחלמה?
עיקר ההחלמה וחזרה לעבודה תוך שבוע עד שבועיים מיום הניתוח, הצלקת בתחילה אדומה וקשה ומיטשטשת כעבור מספר שבועות. במקרים חריגים תחושת מתח ואי נוחות באזור הצלקת או אודם בצלקת יכולה להמשך מספר חודשים.מהן תוצאות הניתוח?
אחוזי הצלחה גבוהים מאד אך אינם עומדים על 100%. מרבית המטופלים מרוצים מאד מתוצאות הניתוח. התוצאות ארוכות טווח, אבל לא לנצח. לצורך השגת תוצאה טובה יש לשים דגש על מראה טבעי ולא מנותח.האם הניתוח משפיע על הראיה?
במרבית המקרים שדה הראיה העליון משתפר לאחר הניתוח. בחלק מהמקרים חל שינוי במספר המשקפיים לאחר הניתוח (לטובה או לרעה). הניתוח לא נועד לשפר את חדות הראיה אלא את מרחב הראיה.האם הניתוח הוא אחיד לכולם?
ממש לא. הסרת עור ושומן היא אמנם הפעולה הכי שכיחה אך יש מגוון גדול של ניתוחים שונים שיש לבחור בינם ולהתאימם אישית לכל מנותח או לשלבם עם פעולות נוספות.מטופלת צעירה שביקשה לעבור ניתוח עפעפיים עליונים. במקום לבצע הסרה של כפל העור בעפעף העליון בוצעה הזרקת חומר מילוי לעפעף העליון על מנת לתקן את חסר הנפח הגדול ממנו סבלה. בנוסף עברה מתיחת העפעף התחתון והרמת זווית העין החיצונית, עם תוצאה טובה מאד.
האם ניתן לשלב עם ניתוחים נוספים?
לעיתים יש להוסיף לניתוח פעולה נוספת כגון חיזוק שרירי העפעף, תיקון פטוזיס, הרמת הגבות, מתיחת זווית העין החיצונית (במקרים של רפיון), טיפול בשקיות בעפעף התחתון, תוספת נפח לשקעים מתחת לעין, או ניתוח למתיחת פנים.מי מבצע את הניתוח?
כיום רוב ניתוחי העפעפיים בארץ מבוצעים בידי רופאים מתחום האוקלו-פלסטיקה בעלי התמחות כפולה: הן בניתוחי עפעפיים והן ברפאות עיניים. רופאים אלה יכולים לאבחן במדויק ולטפל במקצועיות בכל הבעיות מסביב לעיניים וגם לזהות בעיות בעיניים עצמן היכלות להשפיע על תוצאות הניתוח. פלסטיקאים כלליים הוכשרו גם הם לבצע ניתוחי עפעפיים פשוטים (הסרת עודפי עור ושומן) ונעזרים ברופאי עיניים בשלב ההכנה ובמעקב אחר הניתוח. ישנם כיום בארץ מעט מאד רופאים שיש לה את השילוב של התמחות בתחום ניתוחי עפעפיים, ותק וניסיון ניתוחי.תשובות לשאלות נפוצות
חשוב להדגיש כי תלונות של עייפות וכובד אומנם מתאימות למצב של צניחת עפעפיים אך היות ואינן ניתנות למדידה ולאימות אובייקטיבי הן חסרות משמעות מבחינת הקריטריונים לאישור הניתוח ע"י הביטוחים. חשוב גם לציין כי לעיתים קרובות ישנם מרכיבים רפואיים שהביטוח כן מכיר בהם (חולשה של השריר בעפעף העליון) , ומרכיבים קוסמטיים שאינם מוכרים ע"י הביטוח (כמו עודפי שומן ועור בעפעף התחתון) במקרים אלה הביטוח מכסה את הניתוח בצורה חלקית בלבד. החלק הרפואי משולם ע"י הביטוח הרפואי. החלק הקוסמטי ממומן ע"י המנותח.
הראשון נקרא בלפרופלסטיקה וכולל ניתוח להסרת עודפי עור ושומן. ניתוח זה מיועד למי שהעיניים שלו פתוחות מספיק אך קפל העור מעל העין מכסה את הריסים.
הניתוח השני נקרא ניתוח לתיקון פטוזיס (תיקון צניחת עפעפיים) ובו מחזקים את שרירי העפעפיים. ניתוח זה מיועד למטופלים שהעין שלהם מכוסה על ידי העפעף עצמו, אינה פתוחה מספיק ונראית חצי עצומה.
התוצאה הסופית של שני הניתוחים היא עין פתוחה הנראית רעננה יותר.
בחלק גדול מהמטופלים צריך לבצע את שני הניתוחים, גם להסיר עודפי עור וגם לחזק את שרירי העפעפיים.